top of page
About

Wat ik dan zoal doe en waarom

Ik ben actrice en zing en maak en schrijf ook dingen.

Het liefst sta ik in het theater of voor de camera. Niet omdat ik zo graag in het middelpunt van de belangstlling sta - sterker nog; ik ben in mijn privé-leven echt een 1op1er.  Niet iemand die op de bar gaat staan of hard gaat schreeuwen in gezelschap - maar omdat ik zo ontzettend van het absolute momentum van creatie houd.

 

Ik vertel je het liefst iets waar ik goed over nagedacht heb en waar jij dan ook alle ruimte voor hebt om het te horen en te ervaren. Die gekozen uitwisseling van energie vind ik het mooist. Ik maak het liefst onderdeel uit van een momentum van creativiteit. Of dat theater is, waar enkel dat ene moment in die zaal met dat publiek met die woorden bestaat.. Of dat het film is, waar allerlei disciplines uiterst zorgvuldig moeten samenwerken om tot creatie te komen, of als mijn pen het papier raakt en er iets uitvloeit dat ik niet had kunnen vermoeden.

De laatste jaren heb ik voornamelijk mijn eigen cabaretprogramma's gemaakt en gespeeld, maar toen corona kwam voelde ik dat het tijd was voor een nieuw hoofdstuk.

En dat ben ik nog steeds aan het schrijven, dat hoofdstuk. Ik weet nog niet precies hoe het verder gaat.

Op dit moment vult het zich vanzelf met allerlei kleine rollen in series en films. Een column die ik mag schrijven hier of daar. Of een kindervoorstelling in het concertgebouw met liedjes van Annie M.G Schmdt met een jazzcombo. 

Ik verlang wel echt naar zelf weer iets creeren. Ik zou misschien wel weer een voorstelling willen maken (maar dan niet meer alleen) of een podcast. Ik wil ook meer schrijven. Maar ik wil ook een TV programma presenteren á la 'je zal het maar hebben' of Married at first sight'. Ik droom nog even verder en schrijf ondertussen gestaag het volgende hoofdstuk. Als je een ideetje hebt voor een paragraaf dan laat het me weten! Ik sta voor heel veel dingen open :0)

JQ5A4236.JPG

Biografie

Yvonne Maria Catharina van den Eerenbeemt is een Nederlandse actrice en zangeres, geboren in de lente van 1981 in Tegelen, Noord-Limburg. Ze groeide op in Venlo in een muzikale familie en ging naar de Vrije School in Venlo waar ze meer leerde dan alleen bijenwassen en breien. In Eindhoven ging ze naar de middelbare vrije school en bij Theaterplan Eindhoven speelde ze haar eerste voorstellingen. Voor haar rol in de musical Pippin ontving ze de prijs voor jong talent Brabant uit handen van Mary Dresselhuys.

Yvonne werd aangenomen op het conservatorium in Utrecht en op de Frank Sanders Akademie voor musicaltheater. Ze koos voor de laatste, waar ze in 2004 afstudeerde. Na haar afstuderen maakte ze deel uit van het huisgezelschap van het Fijnhouttheater Los Hyenos, waarmee ze muziektheatervoorstellingen maakte en speelde. Daarnaast speelde ze in voorstellingen van Theater Terra, V&V Entertainment en Studio 100. Op TV was ze als vaste actrice verbonden aan het candid camera programma Trick & Treat en presenteerde ze voor NPO Zapp het programma de Invaller. Tussen 2007 en 2009 maakte en speelde ze met Theatergroep Julia's Junkyard eigen muziektheatervoorstelling Cinema Interno, die hoge ogen gooide op het Fringe Festival Amsterdam. In 2010 speelde ze samen met Eva Crutzen de voorstelling Lola van TG Nieuwe Buren.

Rond 2011 kreeg Yvonne te maken met een burn-out, waardoor ze een tijdje moest stoppen met al haar theaterwerk. Na een periode van rust en herstel besloot ze in 2013 weer langzaam aan de slag te gaan en maakte ze uiteindelijk de voorstelling "Vuile Was", die in 2014 leidde tot haar finaleplek op het Amsterdams Kleinkunst Festival. Met deze openhartige voorstelling over haar burn-outperiode wist ze de jury en het publiek te raken en won ze uiteindelijk zilver. Daarna volgde een tour langs de grote Nederlandse theaters met haar voorstelling Sirene, een cabaretvoorstelling rondom een brandoefening in het theater. Op TV werd ze regelmatig gevraagd om samen met comedy collega en vriendin Eva Crutzen sketches te maken voor het satirische sketchprogramma Klikbeet.

 

In 2020 werd ze genomineerd voor de Annie M.G. Schmidtprijs met het nummer La Fin, dat zij samen met haar broer Sjors schreef.  Haar tweede avondvullende cabaretprogramma Bronst werd in de reprisetour onderbroken door corona. Yvonne besloot daarmee ook dat het tijd was voor een nieuw hoofdstuk in haar carrière. Ze werd gevraagd voor het cabaret van Spaanders en was wekelijks te zien op zaterdagavond bij BNN/VARA met persiflages van onder andere Sigrid Kaag, Marion Koopmans en Lieke van Lexmond.

Tegenwoordig speelt Yvonne gastrollen in series en films, schrijft ze columns en speelt ze in kindervoorstellingen van het Concertgebouw. Daarnaast presenteert ze regelmatig op evenementen, waar ze vaak ook maatwerk liedjes voor schrijft. Ze staat open voor nieuwe creatieve projecten en opdrachten, dus stuur altijd een bericht bij interesse in een samenwerking.

Showreels
JQ5A3931.JPG
Representation
NETFLIX-01.00_03_35_23.Still011.jpg

Ketak

Deze site is nog onder constructie. Neem vooral contact op met mijn agent Yfke Koolhaas voor alle zakelijkheden yfkekoolhaas@gmail.com

Lofzang, liefdesbrief of fanmail mag naar y.eerenbeemt@gmail.com

  • Instagram
  • Facebook
  • YouTube
  • Instagram
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • YouTube
  • TikTok
bottom of page